combaterea saraciei si a migratiei

Familia, prietenii si partenerii mei de afaceri stiu ca de un an de zile am inceput o cooperare internationala intre Fundatia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale pe care am infiintat-o in 2011 impreuna cu bunul meu prieten si coleg Nicolae CUTA din Craiova, si Fundatia Suedeza Heart to Heart. Dupa un an de zile de lucru intens, pot sa re-afirm ca Solidaritatea & Cooperarea reprezinta cheia pentru combaterea saraciei si a migratiei.

Sa va spun cum am intrat eu in asta.

In urma cu doi ani, un mare ONG suedez, ne-a contactat si ne-a vizitat la biroul nostru din Bucuresti, pentru a gasi o cale de a ne implica impreuna in proiecte pentru grupuri vulnerabile. Propunerea lor venea in contextul in care un numar mare de romi au plecat la cersit in Suedia. Noi le-am propus sa dezvoltam impreuna proiecte de economie sociala, si sa le dam acestor persoane vulnerabile posibilitatea de a munci si respective a isi castiga cu demniate painea cea de toate zilele. Nu am inceput colaborarea cu respectiva organizatie suedeza, pentru ca dansii vroiau sa actioneze ca o organizatie de caritate, adica doar sa le dea acestor persoane niste ajutoare pe termen scurt, si nu neaparat sa se implice in solutionarea pe termen lung a cauzei saraciei si migratiei.

Dupa alte sase luni, am fost contactati de catre Fundatia Heart to Heart, tot din Suedia, cu care dupa cateva intalniri, am gasit o vedere comuna asupra cauzelor si solutiilor pentru combaterea saraciei si a migratiei.

Astazi directiile de actiune sunt:

  1. Crearea oportunitatilor de castig decent prin munca, cu demnitate – cel mai important aspect, care reprezinta cheia rezolvarii urmatoarelor trei
  2. Educatia
  3. Sanatatea
  4. Rezolvarea problemelor de identiate si proprietate

 

Dupa un an de lucru in fratia romano-suedeza, iata ca am reusit sa creem pana astazi intr-o mica comuna din Arges, fara bani europeni nerambursabili, 25 – 30 de lucratori integrati in campul muncii care produc cosuri de rachita care sunt in totalitate exportate in Suedia. Produsele sunt facute dupa model suedez, si cumparate de suedezi din solidaritate pentru acesti oameni de-a dreptul vulnerabili, dar care iata ca vor sa munceasca si au dovedit-o cu fapta de opt luni de zile. Acum trebuie sa intelegeti ca ei mai pleaca si vin, cum se spune, si numarul lor variaza aproape de la luna la luna.

Marea majoritate a acestora nu au lucrat niciodata inainte, nu au platit taxe ci au fost doar asistati, pe banii celor care au muncit. Astazi ei nu mai primesc ajutoare, ci platesc taxe. Au fost convertiti din asistati sociali consumatori de ajutoare sociale, in generatori de venituri la bugetul statului.

Prietenii si partenerii mei din Suedia – fara de care nimic nu ar fi fost posibil, ma intreaba daca statul nostru a contribuit cu ceva la acest proiect. Raspunsul e simplu. DA, aproximativ, fiecare dupa cum a putut. Ne-au promis atat primarii cat si presedintii consilului judetean si prefectii si subalterni ai acestora din judetul respectiv ca ne stau la dispozitie cu orice avem nevoie, numai ca au fost doar vorbe care nu au putut fi materializate pentru ca i-a ridicat DNA-ul. Inlocuitorii lor au promis si ei ca ne sprijina – nu prea stiau cu ce ar putea sa ne sprijine, dar fiind in an electoral au promis ca asa sunt ei obisnuiti. Si pe unii din acestia i-a ridicat DNA-ul iar cei ramasi in functii, nu au facut decat sa ne amageasca. Unii dintre ei, niste iresponsabili.

Cu toate astea, gasim speranta in politicile de stat, mai cu seama odata cu semnarea protocolului dintre tari.

Trebuie sa spun totusi ca dupa un an de zile de evaluari de proiecte in care sa ne implicam, am intalnit in alte zone ale tarii in care vom incepe proiecte anul acesta, doi primari care vor sa sprijine real creearea de locuri de munca, si asta imi da sperante mari.

Am sa revin cu detalii despre programul nostru de interventie, la care ii invit pe toti cei interesati sa faca ceva in sensul convertirii celor asistati in lucratori implicati in campul muncii, si care in loc sa consume taxele produse de noi pe tigari si coca cola, sa produca taxe care sa fie investite in proiecte publice generatoare de bunastare nationala. Pana atunci imi puteti scrie la [email protected]